Brandskabe og certificering

Det er noget af en labyrint at rende rundt i, når man leder efter et brandsikkert skab. Brandskabe er nemlig ikke bare skabe, som er sikre under ildebrand. Der er forskel på, hvilken certificering de har. Nogle skabe er certificeret til at være sikre i 1 time andre i 2 timer.

Hvad betyder det?
Et brandskabs certificering er en blåstempling af, hvor længe et skab kan holde stærk varme fra det indre rum, således at dokumenter (papir) ikke selvantænder. Et brandskab kan derfor ikke helt sikre dig, at dokumenter, du opbevarer i det ikke ødelægges. Men det kan forsinke destruktionen, så du har en større chance for, at ilden kan blive slukket, inden dokumenterne ødelægges.

Et brandskab bliver som regel brugt til at opbevare papirer eller data filer i. Det kan fx være værdipapirer, du har forsikringspolicer eller en vielsesattest. Ingen siger, at du ikke kan opbevare kontanter eller andre værdigenstande i det, men oftest er brandskabets konstruktion lavet således, at det er nemt for dig at arkivere dokumentmapper i det.

Pengeskab til værdier

Har du brug for et skab, hvori du skal opbevare værdigenstande, så vil det måske være bedre for dig at købe et pengeskab. Du kan også godt få brandsikrede pengeskabe. De er ofte noget mindre, end dokumentskabene er. Og så er de ikke altid lige så kostbare. Du kan opbevare fx smykker eller genstande, som har stor affektionsværdi for dig i et pengeskab. Det er ikke nødvendigt, at du køber et stort dokumentskab til det brug.

Dokumentskabe og pengeskabe er meget tunge. Tænk på, at et standard køleskab vejer ca 125 kg. Et dokumentskab kan nemt veje mere end 450 kg. Det er altså ikke et skab, som man placerer hvor som helst. Der skal være et godt fundament og en stærk væg, det kan fastboltres til.

Det er til gengæld, ikke nemt at flytte rundt med, så vær ikke bange for, at en indbrudstyv tager det med sig. Men det kan være, at du så skal tænke på, om det skal været sikret mod risikoen for at blive udsat for sprængstoffer, hvis du er uheldig og får besøg af indbrudstyve.

Dokumentopbevaring

Har du brug for et dokumentskab til din virksomhed, så skal du vide, at det er muligt at købe dokumentskabe, som har bevis for, at de kan modstå brand, sprængstoffer og andre former for hærværk.

Du bør altid tjekke med dit forsikringsselskab, hvilken certificering dit dokumentskab skal have, så din forsikring dækker, hvis uheldet skulle ske. Det ville være forfærdeligt ærgerligt ikke at gøre det. Det er nemlig sådan, at alle virksomheder bliver risikovurderet af deres forsikringsselskab, når de tegner forsikringer.

Forsikringsselskabet har ingen grund til ikke at oplyse overfor dig, hvordan du bedst forebygger skader og sikrer dig mod eventuelt indbrud. Tværtimod, det vil være i deres interesse, hvis du følger deres anvisninger om, hvordan du bedst dækker dig ind.

Du har sikkert også en advokat, som du rådfører dig med vedrørende din virksomhed. Sådan bør du også bruge dit forsikringsselskab, når du tegner forsikringer til det.