Det var lidt af en overraskelse, da min nabo, Niels, for godt tre uger siden en dag kom over til mig og spurgte, om han kunne låne min stige i et par uger. Han understregede med det samme, at hvis jeg selv skulle bruge den en dag, ville han naturligvis komme med den så hurtigt som muligt.

Min overraskelse skyldtes, at Niels er særdeles velforsynet med alle tænkelige værktøjer og andre hjælpemidler, og han har en skydestige, der er betydeligt mere avanceret end min egen.

Forklaringen var, at Niels selv ville gå i gang med at montere et større antal solpaneler på sit tag samt jordvarme i haven. Han havde fundet ud af, at der var en del tusinde kroner at spare, hvis han selv sørgede for at montere panelerne på taget. Så han lod det firma, han havde købt panelerne og det øvrige udstyr af, om at foretage det arbejde, der kræver en uddannelse som autoriseret elektriker og el-installatør.

Gør det selv eller find håndværker?

Niels er en rigtig gør-det-selv-mand, og han har det skidt med at find håndværker på Novaindex.com, hvis der er noget ved hans hus, der skal ordnes. Han er også dygtig og klarer de fleste håndværksmæssige opgaver, så man bagefter skulle tro, at det var en professionel, der havde udført arbejdet. Novaindex.com er i øvrigt et virksomhedsregister, hvor du finder alle håndværkere og øvrige detailvirksomheder og servicevirksomheder i landet.

Men jeg syntes nu alligevel på det tidspunkt, at det var lidt modigt af Niels, at ville kravle rundt og sørge for montering af bedste solceller på taget, han havde besluttet sig for at investere i. Niels har trods alt rundet de 60 år, og når man ikke er vant til at kravle rundt på et tag, synes jeg faktisk, det er noget af et vovestykke selv at montere sådan nogle solpaneler på taget.

Men Niels lader sig ikke afskrække af ret meget, så han gik i gang med arbejdet assisteret af sin voksne søn. De startede med at skrue et sindrigt skelet af aluminiumsprofiler fast på taget. Det var de profiler, som selve solpanelerne skulle monteres på. Det tog nogle dage, men så egentlig ikke ud til at være specielt kompliceret. Og Niels og hans søn havde god brug for min stige, fordi far og søn så kunne kravle op ad hver sin stige medbringende det på forhånd samlede stativ til solpanelerne.

Hurtigt arbejde

I virkeligheden skred arbejdet hurtigere frem, end Niels selv havde forventet, men de var nu også begunstiget af dejligt vejr uden en dråbe regn i de dage, de brugte på at montere panelerne på taget. Heldigvis da, for havde det været vådt, ville det have været meget risikabelt at udføre arbejdet på det ret stærkt skrånende tag.

I løbet af godt en uge var de færdige, og en morgen kunne jeg se nogle håndværkere fra en el-installatør komme for at gøre Niels’ nye solcelleanlæg færdigt. De var tilsyneladende tilfredse med det forberedende arbejde, Niels selv havde stået for, og to dage senere kunne Niels igangsætte sin egen el-produktion.

Allerede efter de første to dage kom Niels storsmilende over til mig og fortalte, at hans nye jordvarmeanlæg allerede producerede mere strøm, end han selv brugte, så det lignede en klar overskudsforretning. Hvordan virker jordvarme? Læs mere på Jordvarmeanlæg.dk. Udover at et jordvarmeanlæg fungerer perfekt sammen med et solcelleanlæg, så vil luft til vand varmepumper kunne få dækket forbruget af kWh ved hjælp af solceller. Læs mere på Bedste-varmepumpe.dk.