Stubfræsning

Stubfræsning… Det lyder jo altså som en ret dramatisk procedure, og det er det egentlig også. Men når man står med håret i postkassen og bare må konstatere, at det er aldeles umuligt at slippe af med rødder fra det rønnebærtræ, der i årevis prydede vores forhave, indtil det måtte lade livet i den seneste storm – ja så skal der dramatiske metoder til!

Jeg måtte alliere mig med Hegner Træpleje, som kom vældigt anbefalet fra flere af de andre på vejen, og de er specialister i stubfræsning: http://www.hegner.dk/Stubfraesning.html

De ankom – godt nok en halv time forsinket men de ringede og sagde det, så alt var OK – og de rullede så den der helvedesmaskine ud. En stubfræser… Den lignede nærmest noget fra min barndoms onde drømme, men jeg skal så lige hilse og sige, at den var effektiv. I løbet af en lille time havde de to gutter fjernet alle de gamle rødder, der var ved at drive os til vanvid. Og det var såmænd ikke dyrt – faktisk overraskende billigt set i lyset af, de både skulle transportere sig og vedligeholde sådan en specialmaskine.

Træfældning

De havde tid til en hurtig kop kaffe, inden de skulle videre til næste kunde, og de fortalte, at de der skulle arbejde med at fælde nogle træer, der stod midt inde mellem bygninger. Den slags specialopgaver med vanskelig træfældning er faktisk deres speciale også. De klatrer rundt i de der træer som små aber, skærer og regerer – og så er opgaven løst.

Mange tror – fortalte de – at det med træfældning er noget, enhver torsk kan finde ud af. Og det er også sandt, hvis der er tale om bare at vælte et træ, som de kaldte det. Men meget ofte er det jo træer, der står, hvor der er skrøbelige objekter under dem. I dettte tilfælde er der glashuse under træerne, så de skal virkelig være forsigtige, når de begynder at skære. “Vi parterer nærmest træet og firer de enkelte dele ned, så der ikke sker nogen skade på det, der er under træerne”, fortalte den ældste af gutterne, mens han søbede det sidste kaffe i sig.

Faktisk er det fascinerende med sådan nogle håndværk og specialer, synes jeg. Man kører forbi sådan en håndværkerbil, men man tænker faktisk sjældent på, hvad der ligger bag af viden, erfaring og håndværk hos de gutter, der sidder i bilen. Kender du ikke det?