De fleste haveejere bryder sig ikke om at have mos i deres græsplæne. Men da mos er en plante med en ganske kort rod, er det heldigvis temmelig let at fjerne mosset. I mange tilfælde kan det endda gøres med en ganske almindelig haverive. Skulle der være større mængder mos, end du kan klare med riven kan du evt. starte med at bruge noget jernvitrol, som simpelthen slår mosset ihjel eller du kan anskaffe dig en elektrisk mosfjermer, som gør arbejdet en del lettere.

Find årsagen

Men selv om det er forholdsvis let at fjerne mosset, hjælper det jo ikke meget, hvis det bare kommer igen kort tid efter. Så det gælder om at finde årsagen til, at mosset overhovedet er kommet i første omgang.

Og der kan været flere grunde til, at græsplænen er fyldt med mos. Måske kan det skyldes jordforholdene, som gør, at græsset har svært ved at gro, og at mosset derfor får overtaget. Dette kan enten være pga. jordens surhedsgrad (pH-værdi) eller fordi, at græsplænen simpelthen er alt for fugtig. Hvis græsplænen ligger i et skyggefuldt område er det typisk med til at holde på vandet og dermed give mosset gode betingelser, mens græsset derved får det sværere.

Løs problemet

Hvis skygge er problemet, bør der kigges på, om det er muligt at lukke noget mere sollys ind til græsplænen. Det kan f.eks. være ved at beskære nogle træer, hvis det er dem som skygger, eller ved at fjerne et stakit, hvis det er der problemet ligger. Nogle gange er det dog ikke altid muligt at løse problemet med skyggefyldte områder. Men så må der kigges på, hvad der ellers kan gøres. Giver skyggen f.eks. en masse fugt, kan man måske kigge på at dræne græsplænen, og på den måde give græsset bedre forhold.

Har man derimod mistanke om, at det er selve jorden, det er galt med, kan man få den testet, og se om der evt. skal tilføres kalk eller gødning for, at græsset kan få de optimale vækstbetingelser.

Få hjælp på fjernmos.dk

På hjemmesiden fjernmos.dk kan der hentes yderligere hjælp til at få bugt med en mosfyldt græsplæne. Der er bestemt ingen grund til at give op på forhånd, for der er mange muligheder, som man kan forsøge sig med.