and breathe neon sign on tre

Vi ved alle, at stress kan være farligt for vores helbred. Vi ved også, at hvis vi føler os stressede, så kan vi få behandling for den. Oftest tænker vi dog på stressbehandling, som noget individuelt. Vi kontakter en behandler, og vi får samtaler, vi lærer særlige åndedrætsteknikker, vi får individuel behandling. Og det er virkeligt godt, at vi har den mulighed.

Individuelt eller kollektivt

Men stressbehandling er mere en individuel behandling af stress. Den kan faktisk også ske kollektivt. Det er slet ikke ualmindeligt, at stressbehandling sker på arbejdspladser – under forhold, der er trygge for arbejdspladsens medarbejdere, som er ramt af stress. Det lyder lidt ligesom gruppeterapi. Det er det faktisk også. Men fokus er et andet sted. Det handler ikke om, at individer sidder i et fælleslokale og taler ud fra deres hjerter. Det handler om, at der er træk i stress, som alle oplever. Og der er metoder, som alle kan have gavn af at kende til, når de er – eller bliver – stressede.

Mange symptomer

Nogle af de symptomer, som de fleste oplever, når de får stress, er fx mavepine, hovedpine, ualmindeligt svedige hænder osv. Her er det, at stressbehandling på en arbejdsplads kan være super: Alle får nemlig indsigt i, hvordan de kan tackle sådan en situation. Og det er værdifuld viden for arbejdspladsen. Derfor skal vi være åbne i vores tankegang: Når en arbejdsplads tilbyder stressbehandling, så er det ikke for sjov. Det er et led i en politik, der både omhandler behandling og forebyggelse af stress.

Arbejdsgiveren ved udmærket godt, at stress på arbejdspladsen kan være destruktivt. Og det skal selvfølgelig undgås. Så tag imod tilbuddet om at være med til stressbehandling på arbejdspladsen. Det er der intet ondt i. Og du kan eventuelt supplere med individuel stressbehandling, så du får det godt. Eller – i det mindste – undgår at skulle sygemeldes på grund af stress.