Ved du, hvad en gedehams er? Det er en hveps! I Danmark findes der 7 forskellige arter hvepse. Nogle er sociale og bor i et hvepsebo. Det er en slags bofællesskab, som startes af hvepsedronningen, og som alle hvepsene bygger videre på. Hver enkelt dyr har sin rolle i bofællesskabet. Ligesom bier i deres bikube: Dronningen bliver opvartet af hannerne, og arbejderhvepsene skaffer føde og bygger boet op. Sådan er det. Både for hvepse og bier. I Danmark dannes et hvepsebo i den tidlige sommer og bruges kun sommeren over.

Store hvepsebo

I store hvepsebo kan der bo op til 6.000 hvepse! Men andre steder i verden kan et hvepsebo blive brugt i mange år. Man har fundet eksempler på, at sådanne bofællesskaber kan indeholde op til 100.000 dyr. Det er ret mange. Så vi er heldige her i Danmark. Men alligevel. Et hvepsebo med 5.000 – 6.000 dyr er ikke bare sådan et lille bo, man fjerner uden hjælp fra folk, som ved, hvordan man bedst og nemmest gør det.

Hvepse er ikke rare at have omkring sig. Sådan har de fleste af os det. Vi bryder os ikke om dem. De er aggressive, har vi lært. Og de kan være aggressive, det er der ikke tvivl om. Men sandheden er, at de normalt ikke er aggressive. Ok, hvis du generer dem, så kommer de efter dig. Det er rigtigt nok. Men hvis du bare lader dem være i fred, så lader de også dig være.

Skulle det ske, at du får en hveps efter dig, og den stikker dig, så gør det ondt. Ja, det kan gøre virkeligt ondt. Men det er ikke farligt. For de fleste mennesker. Der er nogle mennesker, som er allergiske overfor hvepse- og bistik. De kan være i livsfare, hvis de bliver stukket. I sådan et tilfælde skal man sørge for, at brodden bliver fjernet, og man kan forsøge at suge giften ud, så den ikke når rundt i kroppen. Og så skal man altså tage på skadestuen. Hurtigst muligt. Man kan tage antihistamin og binyrebarkhormon, men ved man, at man er allergiker, er det bedst at komme på skadestuen så hurtigt som muligt. Det kan være nødvendigt, at man også skal have adrenalin.

Hvepsestik hvad nu?

Hvis man ikke er allergisk, men er blevet stukket af en hveps, vil man sikkert opleve smerte og kløe. Det er de typiske reaktioner, vi får. Det kan også tænkes, at en hævelse fremkommer omkring stedet, hvor hvepsen stak sin brod i dig. Det kan du lindre med isterninger og eventuelt lidt kortisoncreme. Smerten vil fortage sig i løbet af nogle få timer. Men det er en smerte, man ikke glemmer og allerhelst vil undvære.
Så hvad kan du gøre for at undgå et hvepsestik?

Ja, hvepse er slikmunde og farveglade, så undgå at spise søde sager eller at drikke cola, saft og sodavand af farvede glas, når du er udenfor. Du bør heller ikke gå barfodet, fordi en hveps kan sagtens sidde i græsset. Og hvis du plukker frugt eller bær, så vær forsigtig. Brug eventuelt handsker. Og så bør du altså også holde dig på afstand fra hvepsebo. Alle hvepsebo har nemlig hvepsevagter, som eventuelt stikker, hvis de mener, at deres bo er truet.