Erstatning for lysstofrør

Ha, ha, tænkte jeg, så slipper jeg i hvert fald for lidt af mit arbejde. Der er nemlig sket det, at vores kommune har udvalgt den skole, hvor jeg er pedel, til på forsøgsbasis at få skiftet alle lyskilder ud til moderne led belysning, og vi har fået en ganske rundhåndet bevilling, så vi også har mulighed for at indføre nogle forbedringer udover bare udskiftningen af den eksisterende belysning.

Min første tanke i den forbindelse var, at når de nuværende glødepærer skiftes ud med de meget langtidsholdbare diodepærer, så sparer jeg da noget tid med at gå rundt og skrue nye pærer i. Og tro mig, det er faktisk ikke en joke, for jeg er overbevist om, at jeg i gennemsnit bruger i hvert fald to timer pr. uge på at skiftet pærer eller lysstofrør, når det er påkrævet.

Vi har mange forskellige former for lamper på skolen, så forleden dag gennemgik jeg hele skolen sammen med den el-installatør, der skal stå for leverancen samt udskiftning af en del af belysningen.

På forhånd havde jeg forventet, at der ville være en hel del af vores armaturer, som nødvendigvis skulle skiftes for at kunne blive forsynet med billige led pærer, men det var faktisk ikke ret mange, fortalte el-installatøren under vores gennemgang.

I skolens gymnastiksal hænger der nogle ret gamle armaturer med lysstofrør ned fra loftet, og dem havde jeg egentlig ventet skulle udskiftes. Men det er altså ikke nødvendigt, for de er ifølge el-installatøren velegnede til led t8 lysrør, som så i øvrigt kun bruger cirka en fjerdedel af den energi, som de hidtidige lysstofrør bruger.

Skolens toiletter fik for bare to år siden den helt store renovering, og i den forbindelse blev der opsat nye lofter med nogle små og effektive halogenspots, som klarer hele belysningen i toiletrummene. Dem skal vi heldigvis heller ikke have skiftet, for de ret almindelige gu10 led pærer passer perfekt i de små spots, så det handler udelukkende om en udskiftning.

Rundt om i klasseværelserne har vi udelukkende ganske almindelige pendler hængende fra loftet, og for få år siden gik jeg i gang med at udskifte de gamle glødepærer med sparepærer, så jeg på den måde kunne få nedsat elforbruget ganske betydeligt, selv om der selvfølgelig kræves en hel del lys i sådan et klasseværelse, hvor eleverne har krav på ordentligt lys til at læse og skrive.

Under vores gennemgang havde el-installatøren derfor travlt med at notere dels styrken af de sparepærer, der sidder i lamperne, dels selvfølgelig antallet. Han nåede frem til, at der skal bruges en e27 led pære i 180 pendler, og de skal hver have en styrke på 7 watt for at give det samme lys, som der hidtil har været i klasseværelserne.

El-installatøren foretager udskiftningen i skolernes efterårsferie, og jeg har allerede brugt lidt tid på at notere vores samlede elforbrug ned dag for dag, så jeg har noget at sammenligne med, når hele vores belysning er er skiftet. Jeg har lovet kommunen er udførligt regnskab over ændringen i elforbruget.