Jeg har en plan om, at jeg vil til at lave nogle projekter herhjemme. Inden jeg skal til svendeprøve, så vil jeg gerne lige øve mig med forskellige sorter træ. Jeg er ved at uddanne mig til møbelsnedker. Og det har intet med at gøre, hvad en tømrer laver. Det eneste, vi har tilfældes med en tømrer, er, at vi også arbejder med træ. Men træ er jo ikke bare træ. Der findes blødt træ, og der findes hårdt træ. Og træ reagerer ikke på samme måde altid. Der er forskel på, om træet har været fældet og ligget på lager i flere år, eller om det lige er blevet fældet, og skal bruges nu. Har det ligget i nogle år, så er det som regel tørt. Det gør det nemmere at arbejde med.

Hårdt træ

Men til svendeprøven kan jeg jo ikke vide, hvilken opgave jeg får. Det kan være, at jeg får et stykke teaktræ, og skal lave en reol af det. Det kan være, at jeg får et stykke eg og skal lave en bænk eller et bord. Det kan også tænkes, at jeg får et stykke fake træ, som jeg så skal skrue et eller andet Ikea-lignende møbel sammen af. (Fake træ: er papirmasse, der er presset sammen, så det opfører sig som knashårdt træ.) Ligegyldigt hvilket materiale, og hvilken opgave jeg får, så skal jeg bare klare den prøve med bedst mulige resultat.
Så jeg bruger en del timer ude i min fars værksted. Han har heldigvis en god samling værktøj, jeg gerne må låne.

Fed skruemaskine

Og så har han altså også en skruemaskine købt hos D&D. Og den har jeg virkeligt brug for. Egentlig ikke, fordi jeg skal øve mig i at skrue skruer i forskellige stykker træ. Slet ikke.  Men jeg skal øve mig i at bore huller. Hurtigt. Det er faktisk noget, jeg ikke er god til. Og det er, fordi, da jeg startede på erhvervsskolen, så kom jeg til skade ved at skulle bore et hul. Det har sat sig som et stort problem i mit hoved. Men jeg skal altså over den angst, jeg har for boremaskiner. Og det er her, min fars skruemaskine er god.

Også en boremaskine

Den kan nemlig hurtigt omdannes til at være en boremaskine. Så jeg har sat alle hans bor op på et bord og øver mig nu i at skifte dem hurtigt. Det er den første del. Den anden del er så, at jeg skal øve mig i at få boret huller i de forskellige størrelser i de rigtige vinkler. Nogle gange skal man jo bore helt lodret. Andre gange skal hullet laves i en vinkel på 30 eller 45 grader. Det kommer helt an på, hvad det er, jeg skal lave. Og hvordan jeg vil have værket til at se ud. Sommetider er et møbel flottest, når det står knivskarpt med helt rette vinkler. Andre gange kan det være pænest, hvis man leger lidt med formen og måske gør den lidt skæv. Det kan sommetider været træet, som man arbejder med, der afgør det.