Jeg kan huske da jeg gik i folkeskolen, der var det vildeste der kunne ske at læren havde trykt nogle overhead ig skulle have dem projekteret op på tavlen. Udover det var pænt belastende, fordi systemerne aldrig virkede som de skulle så var det også meget begrænset med interaktivitet i det. Jo bevares da – lærene havde da nogle tuscher som de kunne bruge i forbindelse med undervisningen så de kunne skrive små fedtet noter på deres overheads. Dem kunne jeg og de andre elever i klasse så sidde og skrive af – hvis vi forstod dem – og så ellers få det ud af det vi kunne.

 

I dag forholder det sig noget anderledes. Ikke at tingene nødvendigvis har ændret sig i folkeskolen – men mulighederne er blevet flere. I dag er der som det første kommet powerpoint. Et program der i al sin rørende enkelthed handler om at lave præsentationer på sin PC som man via en projektor kan rive op på tavlen og vise frem. Det vil sige alle de spændende ting, som lærene vil vise de kan forberedes hjemmefra og så vises for eleverne. Det er ganske genialt – for udover det åbenlyse med at lave præsentationer så er de præsentationer man laver også langt mere interaktive end tidligere.

 

Eksempelvis så kan man i de moderne powerpoint præsentationer i dag integrere både maps fra google, videoer, og links til nettet. Det betyder jo i praksis at læren bruger dette fantastiske program til at have som hele udgangspunktet for undervisningen. Så når de står og fortæller om noget med hensyn til anden verdenskrig så kan de selvfølgelig vise de billeder de har fundet, de kan afspille en youtube vdeo og ikke mindst klikke på et link så de hurtigt kommer på nettet til yderligere information.

 

En af de ting som jeg synes lærer, eller professionelle presentere meget ofte glemmer er at man i PowerPoint også kan lave noter. Fuldstændigt ligesom man gjorde dengang i forumstid, hvor det var overhead der var styrende i undervisningen. Man kan selvfølgelig med en alm. Mus lave noter, men det nemmeste er nu nok at købe en pen til formålet. Så sættes denne pen til PC’en og pludselig så har du en mulighed for at lave håndskrevne noter på din powerpoint. Disse kan ovenikøbet gemmes med samme med de andre ting og dermed kan disse også deles med eleverne efterfølgende.

 

Eleverne nyder naturligvis godt af dette – for udover at det hele kommer til at se lidt mere professionelt ud end de gamle overheads så er der ogås en masse muligheder for at dele disse præsentationer med eleverne. Det kan sendes til eleverne på mail, lægges på slideshare eller på anden måde deles. På den måde har eleverne den samme præsentation som deres udgangspunkt for hele forberedelsen og opgaveløsning om aftenen. Det må alt andet lige hjælpe på deres motivation til at løse deres opgaver. Jeg vil i hvert fald ønske jeg havde haft de muligheder for at få ”elektronisk” hjælp da jeg var i folkeskolen. Så er jeg ret sikker på jeg havde fået mere ud af den undervisning der foregik.