Langfingrede legetøjstyve

Altså, man hører tit om rambuktyverier i guldsmedeforretninger og den slags, hvor der er kostbare varer at komme efter, men et rambuktyveri mod en legetøjsforretning havde jeg nu ikke regnet med, at jeg skulle opleve.

Men det var helt tydeligt tilfældet, kunne jeg konstatere, da jeg som taksator for et forsikringsselskab blev sendt ud til en butik, som netop havde fået stjålet en stor mængde legetøj, efter at gerningsmændene havde bakket en mindre lastbil ind gennem det ene af butikkens tre store udstillingsvinduer ud mod gågaden.

På gerningsstedet kunne jeg hurtigt konstatere, at der faktisk ikke var sket ret meget skade på bygningen udover den knuste rude samt den nederste del af vinduesrammen. Derfor bestod den væsentligste del af mit arbejde i at få skabt et overblik over, hvad der var stjålet fra forretningen, så jeg satte mig ind i et baglokale sammen med forretningens indehaver for at få udarbejdet en liste over det stjålne.

Og på det punkt havde indehaveren allerede gjort et godt stykke arbejde, for hun var begyndt at udarbejde en liste, som hun delte op i forskellige kategorier samt forskellige fabrikater. Hun havde nået at lave en færdig liste over det babylegetøj, der var stjålet, og det var i øvrigt legetøj til babyer, som gerningsmændene var gået mest efter.

Der var forsvundet en større samling krammedyr og den slags, og indehaveren fortalte mig, at gerningsmændene må have haft lidt kendskab til legetøj, for de var helt tydeligt gået efter de bedste mærker. For eksempel var nogle billige tøjdyr blevet ladt tilbage, mens tyvene havde fjernet nogle tilsvarende dyr af mærket Lilliputiens, som er et kvalitetsmærke, fortalte indehaveren.

En anden kategori, som tyvene var gået målrettet efter, var tilsyneladende butikkens samling af trælegetøj, for alle hylderne med netop trælegetøj var gabende tomme. Forretningens indehaver havde heldigvis styr på tingene, så hun nemt via kasse- og bogholderisystemet kunne opgøre, hvad der var stjålet. Trælegetøj er uhyre populært – det ved jeg fra en af de butikker, der sælger rigtig meget af det: http://gladeunger.dk/traelegetoej-c-24.html

Stort set alt vores legetøj fra HABA, der også er et kvalitetsmærke, er pist borte, som hun udtrykte det, og det er nok noget af det mest ærgerlige for mig, fortsatte hun, for der er normalt temmelig lang leveringstid på netop legetøj fra HABA, så her må jeg nok regne med, at der kan gå flere uger, inden jeg kan få leveret erstatning for det stjålne.

Så går det nok en del hurtigere med legetøj fra Djeco, som vi også forhandler, og som der også er forsvundet en hel del af, for her plejer vi at kunne få leverancer bare to dage efter, at vi har lagt en bestilling.

Det lettede mit arbejde meget, at forretningen havde virkelig god orden i tingene, og jeg fik en udskrift fra butikkens lagerstyringssystem, hvor indehaveren så angav, hvad der var forsvundet og i hvilke antal. Jeg fik også en udskrift af hendes indkøbspriser, så det blev nemt at udregne den erstatning, hun er berettiget til fra forsikringsselskabet, og allerede dagen efter accepterede hun i telefonen det erstatningsbeløb, jeg havde regnet mig frem til, og hun gav udtryk for tilfredshed med hurtigt sagsbehandling.