fagforening

En af dine yndlingsbeskæftigelser er at læse om økonomien hos virksomheder. Derfor går du altid ind på avisernes sektioner, der hedder ’Penge’ eller ’Finans’ eller ’Erhvervsliv’. Her læser du ofte om virksomheder, der er i vanskeligheder.  Du læser om, at den ene store virksomhed efter den anden går konkurs. De har indgivet konkurserklæring. Ofte ved du godt, hvad det er for en konkurs advokat, der står for hele processen efter konkurserklæringen er indgivet. Og ja, du holder dig heller ikke tilbage fra at kontakte den specifikke advokat, for at høre, om der måske er noget, som du kan købe fra konkursboet. Du har tidligere opkøbt lagre af varer. Du har også købt virksomhedsinventar: Kontormøbler, firmabiler mv.

Et levebrød

Det gør du selvfølgelig ikke, fordi du er en engel, der vil redde konkursramte virksomheder. Du gør det, fordi det er dit speciale at videresælge. Du er god til det. Dit netværk er meget stort, så du kan altid finde en køber. Og ja, der er da også konkurs advokater, der ringer dig op, hvis de står i en desperat situation med fx en lagerbygning, som de ikke kan få solgt. Du kender altid én, der har brug for sådan en bygning og, som måske er interesseret i at købe den. Det er bare en del af afviklingen af konkursboet.

Insolvens

Det handler også om insolvens og meget andet. Det foregår åbenlyst, og ingen har noget imod det: Konkurs advokaten bliver glad, fordi der er en køber til lagerbygningen. Salget af den vil give den konkursramte virksomhed penge til at kunne betale noget af gælden med. Din bekendte, der køber bygningen vil også være glad, fordi han køber en bygning til en billigere pris, end han forventede.

Naturligvis skal der altid forhandles – den pågældende konkurs advokat skal jo forsøge at få flest muligt penge for salget – men køberen har jo den modsatte interesse. Så det kan tage tid inden afviklingen er overstået. Og her er det, at du ofte tænker på den stakkels virksomhedsejer. Han eller hun har sikkert kæmpet en brav kamp for at undgå lukning af sin virksomhed. Han eller hun har brugt søvnløse nætter på at søge på Google efter ”Advokat til konkurs”. Han eller hun har måske fundet en konkurs advokat, der kan alle reglerne om rekonstruktion udenad, men som måske ikke har den fjerneste idé om, hvad lagerets værdi i virkeligheden er, og derfor kommer han til at sælge det for billigt. Der er jo grænser for, hvor længe kreditorerne kan vente. Og ja, de ved jo godt, at de muligvis ikke får alle deres penge tilbage.

Rækkefølgen af betalinger

De ved også godt, at før de kan blive betalt, så skal advokaten, Staten og Lønmodtagernes Garantifond først betales. Det gør dig lidt ked af at tænke på dem, som må lukke deres virksomhed, fordi de ikke kan klare konkurrencen og fordi de økonomiske forpligtigelser er svære at overholde. Men sådan er livet. Populært sagt: Den enes død – den andens brød. Og du lever jo af at kunne finde købere til lagre, bygninger, inventar, maskiner mv. Lige nu går din virksomhed godt, men hvor længe?