workout, man, training

Vi ved alle sammen, at sportsmennesker kan blive fanatiske. De taler kun om den sport, de udøver. De taler om deres store idoler indenfor sporten. De taler om træning. Og ja, det kan blive lidt trættende at høre om deres sport hele tiden. Det eneste, de aldrig taler om, er de sportsskader, de har lidt. Du spørger måske dig selv om, hvorfor de ikke taler om deres skader efter sport. Et svar er, at det vækker triste minder hos dem. Sportsskader er nemlig slet ikke sjove. De er ofte meget pinefulde. Og de taler heller ikke om dem, fordi de ved, at de selv var skyld i, at de fik en sportsskade.

Overtræning

Det er nemlig sådan, at en sportsmenneske, der er helt fanatisk omkring sin sport, får en skade, fordi han eller hun overtræner. Længere er den ikke. Og det er de måske flove over. De ved nemlig godt, at en eller flere af de sportsskader, de har haft, kunne være undgået. De skulle nemlig ikke have overtrænet. De ved, at det gjorde de. De lyttede ikke til trænerens gode råd om at give deres krop hvile, så den kunne restituere sig. Restituering er nemlig vigtig, hvis et sportsmenneske vil nå op på topplanet – altså det niveau, hvor vi taler om elitesport.

Restituering

Restituering er et andet ord for at give kroppen den hvile, som den har brug for, når du er i træning. Der sker nemlig det, når du træner, at du faktisk gør skade på din krops muskler. Og hvis de ikke får lov til at reparere sig selv, så sker der det, at de ikke kan imødekomme de krav, som du stiller til dem, næste gang du træner. Musklerne reparerer sig selv, når de får hvile! Kan de ikke imødekomme dine krav – til en bedre præstation – ja, så er sandsynligheden for, at du får en sportsskade meget stor. Og det er nok det, de fanatiske sportsudøvere har gjort imod sig selv: De har ikke villet give deres krop lov til at restituere. Og det kan tage utroligt lang tid for dem at komme sig over en sportsskade. Det kan tage mere end seks måneder at komme sig over fx en fibersprængning.

Effektiv massage med en massagepistol

Nu er vi som almindelige sportsudøvere – eller bare motionister – dog også udsat for at få sportsskader. I vores tilfælde vil det dog ofte være en skade, som vi kommer over noget hurtigere end en topatlet. Måske handler det om et forstuvet håndled, fordi vi faldt under den daglige løbetur. Eller vi kom til at snuble over en gren ude i skoven. Dette er en anden form for sportsskader, som vi er mange, der oplever. Vi tager det dog ikke så alvorligt. Vi sørger for at komme os over skaden inden vi begynder at løbe igen. Kender du i øvrigt til de meget effektive massagepistoler – se her?

Men de der fanatiske mennesker, der vil helt op på topplanet, de er altså i fare. Netop fordi de ikke har lært at hvile også er en del af træningen. Og den er helt uundværlig, hvis de skal nå deres mål. Hviler de ikke, så bliver de forsinket af de sportsskader, som de pådrager sig.