Ud og oplev naturen

Vi bruger den for lidt, naturen. Den er overalt omkring os, og de fleste af os tager den for givet. Vi vokser op i en anden tid end vores forældre gjorde. Vi har oplevet naturen og set den udfolde sig. Husk lige på at det skal vores børn også opleve.

Det er vigtigt for børn at komme ud og opleve og lege, de skal have græsgrønne mærker på kænene og blå mærker af at klatre i træer. Mange af os syner hen hjemme foran skrivebordet og foran tv’et. Vi glemmer at vi jo allerede har oplevet naturen og ved den er der. Problemet er at hvis vi vælger det fra fordi der er koldt, eller der blæser så frarøver vi vors børn de samme oplevelser som vi selv værdsatte dengang vi selv var små og var med vores forældre i skoven. Det kan være noget så enkelt som en gåtur og se på fugle, eller finde en myretue.

Så budskabet må være at man skal op af stolen og ud og nyde naturen, hvis ikke for vores egen skyld så for vores børns skyld. Det skylder vi dem – og os selv, for der er ikke noget mere belønnende for en forælder at se sine små børn med glæden malet i hele ansigtet der har opdaget følelsen af at bygge en hule eller klatre i et grantræ. De oplevelser må vi ikke frarøve vores børn.

Dyrk det sammen som en familie

Det er også væsentligt for børnene at de er sammen med familie og mærker at familien kan lide det der laves og at det ikke kun er surt. Børn kan mærke hvis mor eller far er negative og synes at det at være en tur ude i naturen er kedeligt og man har jo lige noget arbejde der skal laves også. Det er ikke nogle værdier vi skal lære børnene, vi skal ikke overføre vores egne krav, vores eget arbejde til dem og derved styre hvordan deres opfattelse skal være.

Tag også gerne ud med et formål, det behøver ikke være for at bare nyde det. Eksempelvis kan man tage på stranden for at samle sten eller kigge efter rav. Saml muslingeskaller og hjælp børnene med at lave noget kreativt med det efterfølgende. Noget andet man kan gøre er at tage børnene med i de små dyrefarme der er rundt i landet, der kan man se kaniner, marsvin og mange andre husdyr. Det er godt før børnene og se de her ting, husk på at det ikke drejer sig om at du som forælder skal have det sjovt, men at det er børnene som skal have en oplevelse. Tag i Zoologisk have, tag i Kattegatcentret i Grenå, Nordsømuseet i Hirtshals, Ferskvandsakvariet i Silkeborg. Det vigtigste er at man kommer afsted som familie – kom ud og oplev, det må gerne gøres til noget særligt, så børnene kan mærke det – og ikek bare endnu en sur pligt for forældrene.