Hvordan behandles akne?

Tidligere fandtes der ikke nutidens mange behandlingsmetoder og patienter måtte afvente indtil sygdommen ”brændte ud”, ofte med arvævsdannelse til følge. I dag er situationen en anden og behandlinger der forhindrer de voldsomme betændelsesforandringer og skæmmende arvævsdannelser kan nu typisk tilbydes.

Behandlingen af akne vil typisk strække sig over måneder og i nogle tilfælde over år. Selv om patienterne ønsker og mange gange forventer positive og tilfredsstillende resultater inden for kort tid, er dette desværre ikke altid muligt.

Behandlingen kan være meget forskellig, alt efter tilstanden hos patienten. Der er selvfølgelige den ”nemme” behandling man selv kan udføre og derudover er der den ”lægelige” behandling. Denne kan være begrænset til en lokalbehandling (påsmøring af creme eller gel) eller der kan være tale om systemisk behandling med tabletter

Fælles for de forskellige behandlingsformer er at der kræves tålmodighed i forhold til resultater. I de fleste tilfælde opnås først tilfredsstillende resultater efter flere måneders behandling.

Lægelig behandling af akne

Lægen har muligheden for, afhængig af hvor plaget patienten er af akne, selv at iværksætte en behandling eller for at henvise patienten til en hudlæge.

Den overordnede forskel på de lægelige behandlingsformer er, at det enten foregår med midler der skal påsmøres huden et afgrænset sted på kroppen (lokal behandling), eller med midler der skal indtages i tabletform og derfor påvirker hele kroppen (systemisk behandling).

Lokalbehandlingen anvendes ved behandling af akne på mild til moderat niveau, hvor den systemiske behandling bruges hvis lokalbehandlingen ikke er tilstrækkelig eller hvis risikoen for ar er tilstede. De 2 behandlingsformer kan godt kombineres, hvilket lægen ofte gør.

Kvinder med svær akne kan desuden blive behandlet med en bestemt type P-piller (hormonbehandling).

Den lægelige behandling af akne retter sig mod en eller flere af de faktorer, der har betydning for aknetilstanden: Den øgede produktion af talg (hudfedt), forsnævring af talgkirtlernes åbning eller mod selve aknebakterien (Propionibacterium acnes).

Selv med lægelig behandling af akne skal man huske på at behandlingen tager tid. Behandling af akne med lægemidler er altså ikke en mirakelkur og ofte vil virkningen af behandlingen først ses efter seks til otte uger. Læs meget mere om akne på UREN-HUD.DK