I det sidste års tid er trenden med skift fra almindelige cigaretter til e cigaretter blevet rigtig stor. For bare 1 år siden så man ikke nogen, der gik rundt med en e cigaret i munden.  Spurgte man en almindelig ryger, om de havde hørt om en e cigaret, var svaret som regel altid, “hvad er det?” eller ”sådan noget smart noget, skal jeg i hvert fald ikke have”.

Køb e-cigaretter og e-væske hos en af de mange e-cigaret butikker på Novaindex.com

Sådan er det bestemt ikke længere. Spørger du en tilfældig ryger den dag i dag, om han/hun kender til en e cigaret, vil personen helt sikkert svare “ja sådan en har jeg da” eller “ja sådan en har min ven eller bekendt”.

Hver dag er der flere og flere danskere, der går over til e cigaretter frem for den almindelige cigaret, som også er kendt for mærkerne prince, look, LA etc. Det er jo rigtig godt, hvis man kigger på sundheden som perspektiv. Eller er det?

Er e-cigaretter sundere?

Sundheden omkring e cigaretter er der bred mening om. Nogle specielister mener, det ikke er skadeligt og andre gør. For nyligt blev der lavet to undersøgelser af nogle specialister. Den ene undersøgelse var der nogle græske forskere, som lavede. De undersøgte belastningen på hjertet ved rygning med almindelige cigaretter og e cigaretter. Den viste, at hjertet var belastet ved almindelige cigaretter, men ved brug af el-cigaret var det ikke belastet.

Det kan du læse meget mere om i artiklen her. Den anden undersøgelse er lavet af nogle amerikanere. Den undersøgelse tog udgangspunkt i, om passiv dampning (rygning på e cigaret) var skadeligt. De nåede frem til, at der ikke var kræftfremkaldende stoffer i den passive damp.

Dem der står med benet i den anden lejer, har ikke på nuværende tidspunkt kunne komme med noget videnskabeligt bevis på, at e cigaretter skulle være skadelige. Det har de ikke, fordi man ikke har set nogen langtidsvirkning på brugen af e cigaretter endnu. Der er dog én ting de alle er mere eller mindre enige i, og det er, at e cigaretter er et bedre alternativ til cigaretter.

Hvad er det der gør, at e cigaretten er et bedre alternativ? Jo det er de fordi, der er knap så mange skadelige stoffer i en e cigaret end en almindelig cigaret. Der er ca. 4000 flere skadelige stoffer i en almindelig cigaret frem for en el cigaret.

Hvorfor er det så, jeg ikke kan købe e cigaretter med nikotinvæske i Danmark?
Det kan du ikke fordi, lægemiddelsstyrelsen har lavet den indførelse, at nikotin er et lægemiddel. Det har de kunne, fordi de mener at rygning er en sygdom og nikotin kan kurere rygning, altså bruges som et rygestop. Derved er det et lægemiddel.

Er du forhandler og gerne vil sælge nikotin væske, skal du have en tilladelse dertil. Denne tilladelse er ikke lige til at få fat i. Derfor er der flere og flere forhandlere, der starter op i udlandet, og derefter sælger nikotin væske til den danske forbruger. Det må man nemlig gerne, som forhandler.

Jeg har snakket med ejeren af Smartsmoke.dk og han fortæller, at de på nuværende tidspunkt er ved at lave et selskab i England, hvor de vil sælger deres nikotin produkter igennem. Det er fuldt ud lovligt, men som han påpeger, så giver det jo ikke flere nye arbejdspladser i Danmark. Tværtimod så giver det englændere arbejdspladser og hvis der er noget Danmark har brug for, er det arbejdspladser til alle de arbejdsløse, der er i Danmark lige nu.

Desuden fortæller ejeren også, at det tyder på, at e cigaretten er kommet for at blive.  Begrundelsen herfor er, at han dagligt har folk i telefonen der f.eks. fortæller, hvor glade de er for deres el cigaretter og de har anbefalet alle deres rygervenner, at skifte cigaretten ud med en e cigaret fra Smartsmoke.dk. Der er også flere der fortæller om deres succes rygestop historier. Mange af de samme succeshistorier går igen.
En af dem er som regel, “nu har jeg røget i 30 år og jeg har prøvet mange gange at holde op med at ryge, men aldrig lykkes før nu”. Ud over dette kan han se mange af de samme kunder kommer igen, for at købe dele til deres e cigaretter.

Om e cigaretten er kommet for blive, er svært at spå om, men bliver der lavet en langtidsvarende undersøgelse der viser, at det ikke er skadeligt, er jeg sikker på, at det er kommet for at blive. Det vil jeg da i hvert fald håbe.

For er der noget vi nok alle kan blive enige om, så er det vist, at det på alle måder er sundest at stoppe med at ryge. Se eventuelt videoen herunder og se, hvad det sker med kroppen fra du slipper den sidste cigaret.